Ви зараз переглядаєте Будівля Кіровоградського обласного благодійного общинного єврейського центру “Хесед шломо” та Музична школа№1 імені Г.Г.Нейгауза

Будівля Кіровоградського обласного благодійного общинного єврейського центру “Хесед шломо” та Музична школа№1 імені Г.Г.Нейгауза

Раніше "Синагога", кінець ХІХ ст. та "Колишній будинок Мейтуса", кінець ХІХ ст.

вул.Віктора Чміленка, 90/40 та вул.Віктора Чміленка, 65, м.Кропивницький

Хоральна синагога та будинок Мейтуса розташовані на вулиці Віктора Чміленка. Ці архітектурні шедеври збудували різні, але дуже талановиті  архітектори, які працювали у Єлисаветграді на зламі 19 і 20 століть – Олександр Лишневський та Яків Паученко.

Єлисаветградська Велика хоральна синагога була зведена у стилі цегляної еклектики із рисами неомавританської архітектури. Вона вважається одним із кращих зразків еклектичної архітектури в Україні і є однією із найгарніших синагог. Будували храм із 1895 по 1897 роки під керівництвом 27-річного міського архітектора Олександра Лишнеського (справжнє ім’я Хацкель Меєрович).

Пізніше, поруч із синагогою за замовленням  єврейської громади, великим єлисаветградським архітектором  Яковом Паученко було зведено ще одну неймовірну споруду.  Вишукана архітектура фасаду, напрочуд красива кладка з фігурної  цегли створюють симфонію незвичної краси. Бокові і центральна частини фасаду завершуються зубчастими вежками на зразок середньовічних з круглими віконцями у ренесансному стилі. Стиль будівлі – еклектика з переважаючими елементами англійської неоготики.

Саме у цьому будинку, який придбав дитячий лікар Сергій Самуілович Мейтус для облаштування лікарні (на першому поверсі) та житла родини (на другому),  у 1903 році народився відомий український композитор,  автор 15 опер (“Ярослав Мудрий”, “Гайдамаки”,  “Украдене щастя” та ін.) Юлій Мейтус.

Залишити відповідь